Please enable JS

Gözde Katarakt Nasıl Olur? Katarakt Neye Benzer, Nedir, Nasıl Oluşur?

Katarakt nasıl olur

Katarakt Neye Benzer

Gözde katarakt farklı tiplerde olur ve farklı sebeplere bağlı gelişir.

Matür Katarakt (Nükleer)

Matür Katarakt (Nükleer)

Gözdeki matür katarakt, kataraktın büyük ve yoğun bir hale gelmiş halidir (bu resimde gözün ortasında mavimsi/beyaz alan olarak görülüyor). Matür katarakt varlığında gözümüzün merceği opak bir hale gelmiştir ve bu görmeyi ciddi anlamda bozar. Matür katarakt aslında nükleer katarakt olarak adlandırılan göz merceğinin tam ortasında gelişen bir katarakt çeşididir.

Konjenital (Doğumsal) Katarakt

Konjenital (Doğumsal) Katarakt

Konjenital katarakt bebeğin gözünde doğduğu andan itibaren vardır. Bu resimde konjenital katarakt gözün ortasında beyaz ve dairesel bir alan olarak görülmektedir. Çocukların gözleri ve görmeleri çocuklar 10 yaşına gelene kadar devam eder ancak bebek doğduktan sonraki ilk 2 ay görsel gelişim için çok kritiktir. Eğer doğumsal katarakt mümkün olan en erken zamanda tedavi edilmezse çocukta kalıcı görme kaybına yol açar.

Diyabetik Kartanesi Kataraktı

Diyabetik Kartanesi Kataraktı

Diyabeti olan kişilerde katarakt gelişme riski daha fazladır. Kontrolsüz diyabet nedeniyle yüksek kan şekeri göz merceğinde değişikliklere yol açar. Bu resimde görülen diyabetik ya da kartanesi kataraktı olarak adlandırılan ve grimsi-beyaz kartanesi görünümde olan katarakt kontrolsüz diyabeti olan hastalarda görülmektedir.

Travmatik Katarakt

Travmatik Katarakt

Künt bir göz travması ya da delici göz yaralanması sonrası gözde katarakt gelişebilir. Bu resimde göze alınan sert bir darbe nedeniyle gelişen katarakt görülmektedir. Katarakt gözün ortasında beyaz bir alan olarak izlenmektedir. Travmaya bağlı eşlik eden iris hasarı da görülüyor. Her gün binlerce göz yaralanması meydana gelir ve bu kazaların %90’u uygun koruyucu gözlük kullanımı ile önlenebilir.

Kaynak : https://www.aao.org/eye-health/diseases/cataracts-pictures-videos